Borba za slobodu u vrijeme informacijskog terorizma

Prošlo je vrijeme oružanih pobuna protiv tlačitelja, ali da li to znači da je zavladalo vrijeme jednoumlja? Ne još, ali ako se nešto ne poduzme u skorijoj budućnosti do toga će svakako doći.

Nitko ne kaže da je pobuna laka, ali u današnje vrijeme puno je lakše nego nekad. Ne morate prolijevati krv ni gladovati. Ne morate raditi gotovo ništa. Štoviše vašim nedjelovanjem u određenim područjima šaljete više nego jasnu poruku da želite promjene. Pa krenimo redom.

Google provodi nemilosrdnu cenzuru bilo da se radi o Google pretragama, Youtube platformi ili Gmail klijentu. Pretrage se cenzuriraju tako da vam dostavljaju rezultate koji su u skladu sa strogim pravilima. Rezultati ovise o tome što dopušta država iz koje se pretraga vrši, o željama oglašivača, o mišljenjima raznih “stručnjaka”, i raznim drugim. Google se djelom financira od oglasa koje plasira Vam plasira na rezultatima pretraga. Ukoliko ne želite podupirati takvu tvrtku probajte neke druge tražilice kao što su Duckduckgo ili Yandex. Youtube demonetizira ili briše videa o određenim temama. Nažalost iako postoje alternative kao što su Vimeo, Dailymotion, jedino DTube platforma se donekle može smatrati približnom zamjenom. Gmail “čita” Vaše mailove i prilagođava oglase prema podatcima iz vaših mailova. Umjesto Gmaila možete koristiti druge mail klijente kao što su Protonmail ili Fastmail.

Facebook je samo još jedna kompanija u nizu koja svoje korisnike tretira kao proizvode i ne pazi na njihovu sigurnost. Uz to provode i cenzuru bez obzira da li se radi o politici, medicini, ili nečem trećem. Uz to su i vlasnici najveće chat aplikacije Whatsapp. Facebook nije jednina mreža ima ih hrpa. Iako postavlja se pitanje zašto uopće želite biti na socijalnoj mreži i dijeliti svoju privatnost s poznanicima, (ne)prijateljima i kompanijom koja će to pokušati iskoristiti za vlastiti profit. Kao zamjenu za Whatsapp možete koristiti Signal ili Telegram koji slove kao platforme koje više drže do vaše privatnosti.

Na kraju se sve svodi na to da glasate svojim vremenom i novčanikom. Ne slažete se s nekom platformom, aplikacijom ili portalom? Ne daju vam da izrazite svoje mišljenje? Brišu Vam komentare? Rješenje je jednostavno. Samo ih prestanite koristiti i nađite one koje Vam više odgovaraju. Bez korisnika svaka platforma je bezvrijedna jer ne može generirati dobit niti ima kome nametati svoju agendu. Iako je recept jednostavan i ne košta ništa, malo tko će se odlučiti na taj potez jer to nikom nije “zgodno”. Danas se na žalost sve svodi na to što je nekom “zgodno” bez obzira dal’ je to Facebook, Google, ili kartično plaćanje. I bez obzira koje su dugoročne posljedice toga. Iznošenje svog mišljena ispred većine koja se s tim ne slaže je danas smrtni grijeh (a možda je uvijek i bio). Davno je rekao Dante: “Najmračniji krugovi pakla su rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani.” To vrijeme je odavno došlo i da bi čovjek dostojanstveno živio, mora pobijediti strah.

Tko je radi vlastite sigurnosti spreman žrtvovati slobodu, ne zaslužuje ni jedno ni drugo. – Benjamin Franklin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *