Ciklusi i ritam ljudskog tijela

Sve u svemiru ima svoj ritam ili cikličko kretanje. Od orbitala atoma, vode u WC školjci, okretanje planeta oko vlastite osi i rotacija galaksija, cikličko kretanje je sveprisutno u svemu materijalnom. Sva bića su proizašla milijunima godina usavršavanja životnog procesa na planeti, prilagođavajući se vanjskim uvjetima i kretanjima nebeskih tijela. Čovjek nije izuzetak; njegov tjelesni izgled i unutarnji procesi koji održavaju tijelo na životu su rezultat razvijanja sa okolinom.

Čovjek je ovisan o prirodi, kao što je priroda ovisna o svim živim bićima.

Ako je potrebno dodatno objasniti, stisnite nos i zatvorite usta. Nakon nekog vremena morat ćete napraviti udah jer će tijelo pokrenuti proces preživljavanja. A taj udah je moguć samo zato što su biljke proizvele potreban kisik iz ugljik-dioksida koje je vaše tijelo izbacilo. Drveća su ekstenzija vaših pluća.

Jedan manje očiti primjer je hrana. Hrana poput voća i povrća sadrže potrebne enzime da ih drugi život uspješno probavi. Kuhanjem se ti enzimi uništavaju i tijelo mora samo proizvesti enzime kako bi djelomično probavilo i asimiliralo hranu. Prirodna hrana je u isto vrijeme i hrana i ekstenzija vašeg probavnog sustava.

Nažalost, čovjek se previše udaljio od prirode i zbog toga danas plaća veliku cijenu. Problemi modernog života su mnogobrojni i neću moći kvalitetno sve obraditi u jednom članku, stoga će se ovaj članak biti prvi u nizu savjeta i postupaka koje možete primijeniti kako biste vratili tijelo u predviđeno stanje i doveli ga u stanje zdravlja.

Čovjekovo tijelo i um imaju materijalno postojanje, stoga imaju cikličku narav. Tijelo stalno udiše i izdiše zrak, spava i budi se, jede i probavlja hranu, srce u ritmu pumpa krv. Čovjekov um ima tendenciju ponavljati stvari; kada izvede radnju koju tijelo ima zapamćeno kao pozitivno, tijelo proizvede dopamin koji stvara osjećaj ugode kako bi to ponovno radio.

Sve te kompulzivne radnje su indirektno stečene zbog cikličke naravi samog univerzuma, od najmanjeg sustava do najvećeg. Stari alkemičari su taj fenomen iskazali u principu korespondencije:

“Kako iznad, tako i ispod.”

S tim principom smo se susretali u prijašnjim člancima, i ponovo ćemo u budućim.

Ciklusi su neizbježni dio našeg ljudskog života. Tjelesni ciklusi su usađeni u svaku stanicu tijela i testirani milijunima godina. Svako opiranje izbacuje tijelo iz optimalnog stanja koje nazivamo zdravlje. Umjesto da se borimo protiv njih, trebamo ih prihvatiti i iskoristiti kao sredstvo za dovedemo tijelo u najbolje stanje s kojim ćemo ostvariti naš puni potencijal. Vaše tijelo je poput automobila; ako ga pazite, servisirate, održavate i pravilno gorivo ubacujete, može vas odnijeti gdje god poželite. U nastavku su prikazani neki ciklusi, njihova objašnjenja, te savjeti kako ih primijeniti.

Prema Ayurvedi (staroj indijskoj znanosti o životu) postoje 3 aspekta koja se prožimaju čitavim postojanjem. To su aspekti stvaranja, održavanja i uništenja. Iako su primjenjivi na SVE u ovom univerzumu, za potrebe shvaćanja zemaljskih i ljudskih ritmova možemo ih klasificirati kao faze:

  • anabolizam – procesi sinteze kompleksnih supstanci
  • metabolizam – procesi u organizmu za održavanje života
  • katabolizam – procesi razgradnje i oslobađanje energije

Dnevni ritam

Slika 1. uzeta i prevedena sa www.nourishmyself.com/ayurvedic-clock/

Jednodnevni biološki ili cirkadijski ritam uključuje sve procese koji se odvijaju kroz 24 sata, što je povezano s rotacijom u kretanju Zemlje i varijacije svjetlosti. Tijelo ima fleksibilan mehanizam i može se prilagoditi na temelju informacija iz okoline (svjetlost, temperatura) i ako su ritmičke onda dolazi do prilagodbe. Jednom kad tijelo usvoji ritam najbolje je živjeti u skladu s njime. Slika 1. pokazuje podjelu razdoblja za većinu stanovnika planeta Zemlje koji imaju stalnu i stabilnu izmjenu dana i noći.

Dnevni ritam je najbolje iskoristiti sa sljedećim metodama:

Zadnji obrok do 18h – Trebao bi biti laganiji, po mogućnosti bezmesni jer se meso može probavljati od 3 do 5 sati. Do 22h bi trebala probava završiti jer kreće proces duboke asimilacije. Ako prethodni procesi nisu završeni, tijelo je izbačeno iz takta i mora raditi više stvari odjednom, efektivno oslabljujući mogućnost kvalitetnog asimiliranja pojedene hrane.

Spavanje u 22h – Ovo je vjerojatno najteža metoda za primijeniti, prvenstveno zbog modernog života koji je prepun umjetnog svjetla koji kvari cirkadijski ritam i društvenih procesa poput druženja kasno navečer ili izlazaka u noćne klubove. Period od 22:00 do 00:00 je vrijeme duboke asimilacije i svaki sat sna se računa kao dva. Ako počnete primjenjivati ovu metodu, uočit ćete da vam se smanjuje broj sati potrebnog sna i budit ćete se u fazi jutarnjeg katabolizma, puno odmorniji.

Popiti vruću vodu ujutro – Vruća voda je odličan pokretač vašeg tjelesnog mehanizma. Voda ulazi u tijelo samo ako je jednake temperature kao vaše tijelo. Ako popijete hladnu vodu, tijelo će ju morati zagrijat da ju može primiti, što oduzima temperaturu i usporava cijeli sustav, pogotovo ujutro. Vruća voda će unijeti toplinu u organizam, razbuditi vas i pokrenuti proces eliminacije toksina iz tijela.

Prvi obrok “voće” između 08-10h – Ako ste imali zadnji obrok u 18h, vaše tijelo je imalo 14 ili 16 sati posta. To je najbolje što možete napraviti za tijelo jer ste dali probavnom sustavu dovoljno vremena da očisti crijeva od toksina i prošlog obroka. Taj proces započinje i traje 2 sata nakon što se obrok u potpunosti probavi. Preporuka je za doručak imati voće jednog tipa vašeg odabira. Voće se probavlja jako brzo, oko pola sata i crijeva se stignu potom za 2 sata očistiti kada bi trebao doći ručak.

Tuširanje barem 2 puta dnevno – Tuširanje ujutro i prije spavanja će očistiti tijelo od bakterija i prljavštine, te djelovati na um pogotovo ako ste pod stresom ili ako vam misli lutaju. Preporučena temperatura je mlaka, no ako ste hrabri tuširanje hladnom vodom od 20 stupnjeva ima najbolji učinak. Hladna voda će ostaviti pore na koži zatvorenima, što je bitno ako ujutro vježbate yogu.

Mjesečni ritam

Na razvoj života je utjecao cijeli sunčev sustav i pozicije nebeskih objekata. Mjesec je igrao važnu ulogu razvoja ranih organizama u osvjetljavanju mračnih noći i omogućavanja plime i oseke. U čovjekovom tijelu oko 11-og dana nakon mladog mjeseca počinje proces čišćenja u tijelu i traje 3 dana. Ako ste ikad primijetili da na određene dane nemate glad, potrebu za jesti ili se ne osjećate baš gladno kao inače, to je vaše tijelo ušlo u mod obnavljanja i signalizira da hrana nije potrebna u tom trenutku.

Mjesečni ritam je najbolje iskoristiti sa sljedećim metodama:

Postiti jednom mjesečno – Jednom u mjesec dana osluškivati tijelo i vidjeti treba li hrane, ili jednom u mjesec dana odabrati dan za post. Post ne bi smio biti mučenje, stoga ako ipak imate potrebu jesti onda uzimati samo voće taj dan. Ovo će biti od velike koristi tijelu i eliminirat će većinu nakupljenih toksina.

Ženski mjesečni ritam – Nažalost, ne mogu svojim iskustvom potvrditi ovaj prijedlog, ali prema Ayurvedi, da iskoriste puni potencijal mjesečevog ciklusa, žene bi trebale na mladi mjesec smanjiti vanjske aktivnosti, povući se u sebe, meditirati i prakticirati introspekciju jer je to period kada je energija u tjelesnom sistemu najniža. Zatim, na puni mjesec žene će biti pune energije, i u tom periodu je preporučeno povećati vanjske aktivnosti, družiti se i dovršiti važne zadatke. Kada počne mjesečnica, u tijelu se aktivirao proces katabolizma i može se iskoristiti za čišćenje cijelog tijela, stoga je preporučeno jesti lagano probavljivu i toplu hranu, mirovanje, meditiranje i hidratiziranje. Pretjerano razgovaranje, razmišljanje, seks i tjelovježba preusmjerava trošenje energije u gornjim dijelovima tijela i može poremetiti proces čišćenja.

Godišnji ritam

Godišnji ritam isto prolazi kroz 3 faze koje Ayurveda spominje i to se odražava vjerojatno na sva bića na planeti. Svako godišnje doba ima kvalitetu pojačavanja jednog od tri aspekta u našim tijelima i to možemo pravilno iskoristiti.

Zima (od 12. do 02. mj) – nju karakterizira anabolizam. Tijelo sakuplja masnoću i druge nutrijente kako bi preživjelo zimu i niske temperature. Zbog niskih temperatura tijelo prioritizira zagrijavanje trupla, ostavljajući ekstremitete i kožu bez cirkulacije tople krvi, što rezultira u nakupljanju toksina jer se ne mogu pravilno eliminirati. Hladno i vlažno vrijeme prouzročuje povećane smetnje oko prehlada, gripa i upala.

Preporuka je jesti toplu, kuhanu, malo nauljenu i ljutu hranu. Jesti korjenasto povrće ubrano prije zime, piti tople napitke i jesti sočne, kisele i trpke namirnice.

Proljeće (od 03. do 05. mj) – ovdje je vidljiv prelazak iz anabolizma u metabolizam. Kroz zimu nakupljeni toksini i masnoće se oslobađaju i tu pomaže gorka hrana da se brže metabolizira, a diuretici poput celera omogućuju čišćenje i izbacivanje viška vode. Najbolji period za jesti salate i zeleno lisnato povrće. Umjesto kave možete piti “kavu od cikorije” koja je savršena za ovaj period i ima blagotvorni učinak na slezenu.

Ljeto (od 06. do 08. mj) – vruće temperature dolaze i što zagrijava tijelo. Većina vode je izašla iz tijela, što može dovesti do dehidracije. Preporučeno je osluškivati tijelo i piti vode za hidraciju i hlađenje. Treba pripaziti na hlađenje od klima uređaja, jer česti ulazak i izlazak u toplo – hladno može poremetiti ritam tijela (mislit će da je jesen/zima i pokrenuti tjelesne procese). Jesti hranu koja hladi poput krastavaca, lubenice, dinja, tikvice, itd. Izbjegavati fermentiranu i trpku hranu.

Jesen (od 09. do 11. mj) – Temperatura opada i stanje katabolizma počinje prevladavati i tijelo počinje povlačiti krv u trup, što pojačava apetit i rad probavnog sustava. Preporuka jesti toplu i masnu hranu, od korjenastog povrća, sezonskog voća poput jabuka, orašastih plodova i juhe od kostiju kako bi se kontrirao efekt katabolizma. Iako je topla. izbjegavati ljutu hranu jer može izazvati znojenje, povećanje krvnih žilica i mogućnost dobivanja prehlade. Odličan pripravak jelu je kombinacija crnog papra, kurkume i maslinovog ulja. Crni papar povećava bioraspoloživost kurkume, a oni se spoje na nezasićenu masnu kiselinu koja u probavnom sustavu zbog svoje veličine molekula ulazi u limfne žilice, zaobilaze jetru i odlaze direktno u srce i krvotok.

Navedeni savjeti vrijede za stanovnike sjeverne polutke. Ako ste smješteni na južnoj polutci, savjeti su pomaknuti za 6 mjeseci unaprijed.

Životni ritam

Životni ritam je jako kompleksan i potencijalno članak za sebe, ovo su neke od osnovnih smjernica kako pristupati tijelu s obzirom na godine.

Djetinjstvo (do 16 godine) – Tijelo je u fazi anabolizma. Ta faza ima odliku vlažnosti i težine, i ako je u neravnoteži djeci stalno curi nos i imaju prehlade. Tijelo nema još razvijen imunitet stoga ga je bitno izlagati svemu da stekne otpornost. Iako djeca mogu jesti sve, u anaboličkoj fazi mogu imati problema zbog žitarica, mliječnih proizvoda i slatkiša, stoga je preporuka izbaciti iz prehrane. Fizička aktivnost je preporučena jer poboljšava cirkulaciju krvi, limfe, toka nutrijenata i mehanizama detoksifikacije.

Mladost (od 16 do 55 godine) – Tijelo ulazi u fazu metabolizma. Preporuka je pratiti dnevni ritam koji smo gore naveli.

Starost (od 55 godine) – Tijelo napokon ulazi u fazu katabolizma. Tijelo se isušuje i gubi snagu, kao što veliki i jaki zeleni listovi drveća u jesen postanu suhi i krhki. Suha koža i tkiva stvaraju problem, živčani sustav zbog manjka masnoće postaje slabiji. Kod žena je prisutna menopauza. Vrijeme napornih radnji je gotovo, treba smanjiti aktivnosti, okrenut se sebi i kontemplaciji. Preporuka su pranayama vježbe, masaža tijela, lagane vježbe, kreativni hobiji te meditacija. Trebalo bi jesti slatku, kiselu i slanu hranu te unositi masnoće. Izbjegavati hladnu i smrznutu hranu, velike količine sirovog voća i povrća te osobito suhu hranu.

Ritmovi u svemiru

Iako ovaj odlomak nije bitan za čovjekovu svakodnevicu, interesantno je primijetiti da te iste faze su prisutne i u nebeskim tijelima.

Zemlja je prošla svoju anaboličku fazu, kada se formirala prije više milijardi godina. Sada se trenutno nalazi u metaboličkoj fazi s aktivnom jezgrom, gdje balansira postojeće stanje i proizvodi geološke procese, što omogućuje da životni proces posudi i reciklira Zemljin materijal kako bi živa bića postojala. Jednog dana kada ostari i uđe u kataboličku fazu, jezgra će joj postati neaktivna i prestat će geološki procesi. To će označiti starost, izgubit će svoju živahnost te će u dalekoj budućnosti postati nešto kao Mars, i sa svim životom umrijeti.

Sunce i druge zvijezde prolaze kroz iste faze. Anabolička faza je karakterizirana nasilnom formacijom zvjezdanog sustava, a metabolička faza stabilnim planetarnim sustavom i fuzijom vodika u helij. Prijelaz u kataboličku reprezentira fuzija helija u teže elemente kada zvijezda postaje crveni div. Nakon toga se transformira i ispušta planetarnu Nebulu, vruća plazma koja sadrži novostvorene elemente koji se potom raspršuju po cijelom svemiru kako bi omogućili nastanak novih zvijezda i planeta, a time i ujedno nove prilike za život da nastane. Na mjestu zvijezde ostane samo užarena jezgra koja će se nakon nebrojeno dugog vremena ohladiti i potom konačno umrijeti. Ako je zvijezda jako velika, može doći do supernove, nasilne zvjezdane eksplozije koja raznese elemente posvuda po svemiru.

No, priča ni tu ne prestaje. Sam svemir prolazi kroz te 3 faze. Anabolička faza je vrlo vjerojatno bila događaj poput velikog praska. Pošto znanstvenici imaju čvrste dokaze da ekspanzija svemira još uvijek traje, moguće da anabolička faza još uvijek traje. Moje mišljenje je da je svemir ušao ili je na prijelazu u metaboličku fazu, jer su svi potrebni elementi za nastanak inteligentnog života stvoreni. Katabolička faza će doći kada se sve susjedne galaksije toliko udalje da će budući inteligentni život primijetiti samo Mliječni put na nebu. Sve će se zvijezde osim crvenih patuljaka ugasiti, a one će lagano tinjati i pružati ponekom životu na okolnim planetima malu utjehu, dok iščekuju entropiju da ugasi sve i potom sam svemir umre.

Mišljenje autora

Ovakav uvid kao što ima Ayurveda u život i životne procese je fascinantan. Otkako sam se susreo s njom i počeo prakticirati njezine upute, preporodio sam se. Stare civilizacije su živjele u harmoniji s prirodom i razumjeli su gdje je čovjekovo mjesto u cijeloj slici. Fraktalna narav svemira je sveprisutna oko nas. Ukoliko čovjek uzme vremena i uđe u sebe i pomno promatra, shvatit će životni proces njegovog tijela, životni proces male bakterije i životni proces samog svemira.

“Kako iznad, tako ispod.”

“Kako na nebu, tako i na zemlji.”

Kada se postigne sklad s mikrokozmosom i makrokozmosom, zdravlje je prirodno stanje svakog čovjeka. Nadam se da će Vam neki od ovih savjeta pomoći. Hvala na čitanju. 🙏

Lux Lumen
Nakon skakanja u "zečju rupu" i nekoliko mističnih iskustava, pogled na svijet mu je zauvijek promijenjen. Trenutno je na zadatku sakupljanja vrijednog znanja kako bi ga podijelio za boljitak svakog pojedinca.

One thought on “Ciklusi i ritam ljudskog tijela”

  1. Jako lijepo i tečno napisano, zanimljivo i, najvažnije, korisno. Posebno mi se svidio dio s praktičnim savjetima od kojih ću neke sigurno ugraditi u svoju svakodnevnicu – hvala i veselim se novim člancima 👏

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *