Da li je uvođenje 5G mreže sigurno za čovječanstvo?

Zadnjih mjeseci tema 5G mreža puni tekstove raznih portala i unosi razdor među ljude. Jedni tvrde da je 5G mreža potpuno bezopasna, drugi da je smrtonosno oružje. Tko je tu zapravo u pravu i koliki je utjecaj 5G mreže pokušat ću odgovoriti u ovom tekstu.

Što je to 5G?

Da bi razumjeli učinak 5G mreže prvo morate razumjeti što je zračenje i kako funkcionira. Zračenje možemo podijeliti na ionizirajuće i neionizirajuće. Razlika je u količini energije čestica. Ukoliko je energija veća od 10 elektronvolta zračenje se svrstava u ionizirajuće, što znači da zračenje ima dovoljno energije da ionizira druge molekule i atome, te da prekida kemijske veze. U ionizirajuće zračenje spada ultraljubičasto (viši dio spektra), rentgensko, gama, alfa, beta i neutronsko zračenje. U neionizirajuće zračenje spada ultraljubičasto zračenje (niži dio spektra), infracrveno zračenje, vidljiva svjetlost, mikrovalovi, radiovalovi, VLF, ELF, toplinsko zračenje i zračenje crnog tijela.

Frekvencija valova

Teško je definirati točni raspon 5G frekvencija jer nije postavljen strogi okvir koji bi to odredio i zapravo se dio 5G spektra preklapa s 4G. To nam daje naslutiti da se zapravo radi o marketinškom nazivu. Okvirno se govori o spektru između 600MHz i 72GHz što uvelike ovisi o teleoperateru i regiji. Na primjer Verzion u S.A.D.-u trenutno koristi 28GHz-39GHz. Prema svojim specifikacijama 5G tehnologija spada u neionizirajuće elektromagnetsko zračenje koje je dijelom u spektru mikrovalova, a dijelom radiovalova.

Koje su tehnološke razlike 5G u usporedbi s 4G?

4G-LTE-Advanced ima teoretsku maksimalnu teoretsku brzinu od 300/150 Mbps, dok 5G ima 10/1 Gbps. U praksi je brzina 4G-LTE-A nešto niža i na dva uređaja koja su služila za testiranje je bila oko 240/40 Mbps. Da pokušam dočarati ljudima koji nisu upoznati s materijom: za gledanje videa na youtube platformi u 1080p rezoluciji (rezolucija koja je najviše korištena na računalnim monitorima) potrebna je brzina od 4mbps. Izmjerenih 240Mbps je više nego dovoljno za gledanje videa u 4k rezoluciji (25Mbps). Ako govorimo o slanju fotografija od 1MB to znači da 100 takvih fotografija pošaljemo za 20 sekundi, a preuzmemo za manje od 4 sekunde. Nije li to više nego dovoljno? To su brzine koje su višestruko brže od onoga što zadovoljava 99% korisnika. Negativna strana 5G je upravo ono što joj omogućava ovakve brzine, a to je veličina samog vala koja je drastično smanjena. To znači da je gustoća zračenja veća, ali je mogućnost prodiranja kroz materijale manja. Odnosno jednostavnim rječnikom; za ostvarenje tih brzina u urbanim područjima bit će potrebno za svaki postojeći odašiljač postaviti najmanje pet novih 5G.

Iako svi vole veće brzine interneta i siguran sam da bi im bilo drago da pošalju svoj video za manje od sekunde umjesto za deset sekundi, pravo je pitanje da li to opravdava postavljanje nekoliko puta više tornjeva i višestruko podizanje količine elektromagnetskog zračenja? Za prosječnog čovjeka možda ne, ali ova nova tehnologija nije ni primarno namijenjena čovjeku. Za pozive, poruke i slike, 4G je više nego dovoljan. Problem nastaje kod IoT-a. Da li ste zadnjih godina primijetili kako sve više i više kamera na javnim površinama? Neke snimaju zgrade, neke parkove, neke ceste i pravi je izazov na svakoj lokaciji doći do odgovarajućeg žičnog pristupa internetu. Kućanski aparati, brojila, vozila i razni ostali “gadgeti” već imaju mogućnost pristupa internetu. Ukoliko bi se svi uređaji spojili na 4G došlo bi do zagušenja, ali 5G mreža dopušta spajanje deset puta više uređaja nego 4G.

Utjecaj 5G mreže na zdravlje ljudi

Iskreno, mislio sam se da ću danima, ako ne i tjednima biti zatrpan u proučavanju studija o 5G koje će uglavnom potvrditi da je to vrlo sigurna tehnologija. Na moju žalost i zaprepaštenje, zdravstvenih studija vezanih striktno za 5G mreže je jako malo. Na sreću, ima studija vezanih za određeni spektar frekvencija koji upada u 5G spektar. Bitna razlika između mjerenja 5G i 4G zračenja je u tom što se 4G zračenje mjeri u W/kg, dok se 5G zračenje mjeri u W/m2. Obrazloženje za tu promjenu je da visoke frekvencije jako plitko prodiru u tijelo.

Kad govorimo o elektromagnetskom zračenju pobornici 5G tehnologije se uglavnom fokusiraju na toplinski aspekt zračenja, dok ona druga strana govori o drugim nuspojavama koje izlaganje 5G mreži može izazvati.

Toplinski aspekt zračenja 5G mreže

Postoje tvrdnje da se frekvencije 5G mreže koriste za uništavanje štetnika i da se 5G antene mogu koristiti kao ubojito oružje. Istina je da ima istraživanja na tu temu, ali primarni razlog smrti štetnika je ekstremni porast njihove temperature. Korištena frekvencija u testovima iznosi 2450MHz koja graniči između 5G i 4G spektra. Samim time i 4G bi bio jednako opasan da je to istina. Frekvenciju od 2450MHz koristi mikrovalna pećnica koju imamo u kućanstvu i svi znamo koliko se brzo u njoj zagrije hrana, ali istina je kod 5G tornjeva malo drugačija. Mikrovalna pećnica djeluje na hranu s udaljenosti od oko 10 centimetara, a ako je 5G antena odmaknuta najmanje pet metara od građevine, to znači da se količina zračenja nakon tih pet metara smanjila za 99,96%, bez da smo uračunali prepreke kao što su zidovi. Preostalih 0.04% svakako nije dovoljno da izazove opekotine na koži kao što bi to učinila mikrovalna pećnica.

ICNIRP preporučene vrijednosti

Nažalost, ne svodi se sve na opekotine i kratkotrajno izlaganje zračenju. Nakon što se mreža postavi, mi ćemo biti pod utjecajem zračenja 24 sata u danu, svaki dan. Prema ICNIRP (Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućih zračenja) dopušteno zračenje je 4 W/kg, dok se temperatura tijela se podigne za 1°C pri zračenju od 6 W/kg. Iako promjena manje od 1°C nije značajna, dugotrajni efekti takve promjene nisu poznati. Kod 5G mreže ograničenja su od 0.1 W/m2 u Rusiji do 10 W/m2 u nekim drugim državama kao što je SAD. Dodatni problem predstavlja i utjecaj zračenja kod djece koje je kod desetogodišnjeg djeteta 153% veće nego kod odraslog čovjeka na kojem je postavljen model.

Krajem ’90ih godina su različite agencije i države su imale bitno rigoroznija ograničenja u usporedbi s ICNIRP-om

Studija koja je promatrala promjene u temperaturi štakora i miševa izloženih zračenju 6-12 W/kg nije imala konstantno povećanje temperature s povećanjem zračenja, iako je prosječna temperatura bila veća od kontrolne skupne. Mladi štakori muškog spola su imali konstantno povišenu temperaturu, dok je kod ženskog spola bilo više oscilacija. Stariji muški štakori nisu preživjeli prvi dan izlaganja 10-12 w/kg, a za ženke je prekinuto testiranje nakon 20 sati testiranja jer je izmjerena temperatura bila viša za 3°C od kontrolne skupine. Miševi su imali blaže reakcije i svi su preživjeli testiranje, ali je također razlika u temperaturi bila nešto izraženija kod muškog spola.

Netoplinski aspekt zračenja 5G mreže

ICNIRP osporava postojanje bilo kakvog efekta elektromagnetskog zračenja osim zagrijavanja. Nažalost, mnogi znanstveni radovi upućuju na suprotno. Problem nastaje zbog toga što određeni znanstvenici čovjeka odbijaju promatrati kao živo biće, i umjesto toga ga promatraju kao komad materijala. Koža nije isto što i komad lima. Koža je građena od različitih dijelova i sastavljena od živih stanica. U koži se nalaze i znojni kanali koji prema ovom eksperimentu mogu djelovati kao antena i proslijediti signal u tijelo. Posljedice takvog djelovanja na tijelo nisu poznate. U Švicarskoj je provedena studija na temu katarakta kod teladi i detektirana je povezanost katarakta i telekomunikacijskih repetitora, ali oni nisu bili jedini uzrok, te je trebalo daljnje istražiti elektromagnetsko zračenje kako bi se dobila cijela slika. Još jedna studija koja je ispitivala oštećenje oka je utvrdila je da elektromagnetsko zračenje oštećuje oko i bez toplinskog efekta. Studija iz 2002. potvrđuje kidanje veza pri energiji od samo jedan elektronvolt. Studija ima mnogo. Posebno je zanimljivo da je kod 80% in vivo studija i 58% in vitro studija zabilježilo djelovanje elektromagnetskog zračenja, što nas vraća na zaključak da se čovjeka treba promatrati kao živo biće sa svom svojom kompleksnošću, a ne komad materijala. Ni danas ne razumijemo većinu procesa u ljudskom tijelu i to je bitno uzeti u obzir kod izrade ispitivanja.

Ako i dalje niste uvjereni, zanima me što bi rekli da vam kažem da Vaše tijelo generira elektromagnetsko zračenje? Ne samo da generira, nego bez toga Vi ne bi mogli postojati. Možda ste čuli za “jammer”, odnosno ometač signala koje koriste specijalne službe i vojska kako bi ometali signal? Oni rade na principu da odašilju elektromagnetsko zračenje i samim time ometaju postojeće zračenje, odnosno vaš mobitel ne može uspostaviti poziv. Ne bi li se trebalo postaviti pitanje u kojoj mjeri zračenje mobitela i odašiljača “ometa” signale vašeg tijela? Postoje i metode liječenja elektromagnetskim zračenjem koje dokazano 1 2 imaju efekta na vaše zdravlje, što implicira da elektromagnetsko zračenje može imati utjecaj i na vašu bolest. Za najtvrdokornije skeptike ostavljam ovo.

Ostale prijetnje 5G mreže

Zdravstvene prijetnje nisu jedini problemi s kojim ćemo se morati suočiti uvođenjem 5G mreža. Za razliku od 4G koja je mogla odrediti vašu okvirnu lokaciju unutar nekoliko desetaka metara, 5G će imati preciznost unutar jednog metra. To znači da je vaša precizna lokacija poznata, što je direktni napad na vašu privatnost, a u krajnjem slučaju može biti i sigurnosni problem. Osim toga 5G tehnologija će se moći koristiti za mapiranje prostora. Mapiranje se može koristiti za objekte kao što su zgrade, kuće automobili, i razni drugi veliki objekti, na što se postavlja pitanje da li je moguće mapirati unutrašnjost tih objekata i njihov sadržaj?

Postoji li alternativa 5G?

Naravno da postoji, samo se morate biti spremni odreći mobilnosti. Optičko vlakno koje je već godinama dostupno u većim gradovima ima brzine i stotinu puta veće od teoretskog maksimuma 5G. Možemo ostaviti mobilnu infrastrukturu na 4G (iako ni ona nije bez utjecaja), a posvetiti se razvoju optike koja se može ako morate/želite spojiti na WiFi primopredajnik kako bi se koristila bežično. Postoje neke zemlje koje su zaustavile uvođenje 5G tehnologije kao što su Slovenija i Švicarska, ali na žalost to su rijetki izuzetci. Zanimljivo je istaknuti da je i u glavnom gradu Belgije, Briselu zaustavljeno postavljanje 5G mreže zbog nedostatka dokaza o sigurnosti 5G tehnologije.

Mišljenje autora

Prije pisanja članka očekivao sam izobilje članaka koji potvrđuju sigurnost 5G mreža iz svakog mogućeg aspekta, ali na moje iznenađenje naišao sam na pristrano ponašanje ICNIRP-a i brojne studije koje upućuju na negativne toplinske i netoplinske utjecaje; od povišene temperature, preko oštećenja očiju, do izazivanja tumora. Iz aviona, ne, satelita se vidi da se namjerno obmanjuje javnost po pitanju sigurnosti elektromagnetskog zračenja. Kad smo kod satelita treba spomenuti da je privatna tvrtka SpaceX dobila odobrenje za lansiranje 12.000 satelita i postavljanje 1.000.000 zemaljskih antena. Uz navedeno u ovom članku i svrstavanju elektromagnetskog zračenja kao mogućeg karcinogena od strane međunarodne zdravstvene zajednice za rak institucije u nekim državama i dalje daju dozvole za postavljanje antena. Nakon proučavanja svog dostupnog materijala osobno bi pauzirao masovnu primjenu ove tehnologije.

Na žalost, ne postoji velika materijalna korist od stopiranja ove tehnologije, osim uštede u zdravstvenim ustanovama. S druge strane uvođenjem tehnologije profitirat će telekomi, nekolicina firmi, i države s totalitarnim tendencijama zbog omogućavanja masovnog nadzora. Kamera će biti sve više, znat će pouzdano gdje se nalazite u svakom trenutku, s kim ste došli u kontakt i koliko ste gdje boravili. Osim toga, otvara se mogućnost napajanja većeg broja još snažnijih čipova, koji pak otvaraju mogućnost masovnog čipiranja populacije što se već koristi dobrovoljno u Švedskoj. Osim potencijalne zdravstvene opasnosti, to stvara uvjete za implementaciju totalitarnog društva, goreg od onog kojeg ismijavamo u Kini. Za one koji se nisu potrudili pročitati cijeli tekst, odgovor na pitanje je ne, ali nerijetko je tehnološki napredak (bez obzira koliko minoran) bitniji od potencijalnih zdravstvenih problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *